Какво отопление да избере: на пелети или на газ?

Какво ще кажете за сравнение на отоплителен уред на дървесни пелети с такъв на газ? И двата варианта си имат своите собствени уникални предимства. Предимствата за отоплението с газ обаче в този случай не са толкова ясни.

Влияние върху околната среда

Нагревателят на дървесни пелети използва дървесни пелети като източник на гориво. Пелетите се произвеждат от продукти от отпадъчна биомаса, като дървесни стърготини, и разреждане на горски плантации. По този начин горивото става част от въглеродния цикъл и е чудесен начин да се намалят въздействията от изменението на климата, които стават все по-актуални. За компресиране на биомасата в невероятно гъст и плътен източник на гориво се използва пелетна мелница. В резултат на това отоплителните уреди на пелети могат да работят с ефективност до 95%, което означава, че когато пелетата се изгори, тя произвежда много малко замърсяване на въздуха или пепел и по-голямата част от генерираната топлина остава в помещението, а не отива директно чрез комина навън.

Газовите нагреватели също горят с висока ефективност, но там вие изгаряте изкопаемо гориво и следователно това не е възобновяем енергиен източник.

Удобство

И двата уреда, на пелети и на газ, могат да се включат или изключат чрез натискане само на един бутон. Има много малка намеса на потребителя и в двата случая при двете системи. С отоплителните уреди на дървесни пелети обаче те са напълно програмируеми. Можете да ги програмирате да се включват в определено време от деня, да поддържат постоянна стайна температура чрез термостат и време на работа.

Газовите нагреватели обикновено се захранват от мрежата за природен газ, която тече в дома, докато пелетният нагревател трябва да бъде захранен от вече напълнения с пелети бункер. В зависимост от размера на нагревателя и колко често го използвате, това трябва да се извършва само 1 или 2 пъти дневно или седмично. Днес не всеки е свързан с мрежата за природен газ (газифициран), но дървесните пелети могат да бъдат доставени до домовете на всички хора.

Тъй като пелетните камини/котли горят толкова ефективно, има много малко пепел за почистване. Това са 3-4 минути работа, веднъж дневно/ или седмично.

Цена

Ако купувате пелети в насипно състояние на едро (в по-големи количества за цял сезон или два), те могат да бъдат доставени до вашия дом на цена по-евтина от годишното закупуване на газ за същото количество отопление.

Повечето пелетни печки струват между 1000 и 4000 лв. Обаче е по-евтино да се сложи уред на пелети, отколкото да се инсталира уред на газ, особено ако нямате инсталирани вече съществуващи щифтове за газ (при газифицираните сгради). В резултат на това, разходите за цялата система може да излязат по-малки от тези на газ.

Атмосфера

Като един традиционен огън от дърва, пелетният нагревател също предлага танцуващи жълти пламъци, които придават на помещението уютен, топъл вид и усещане. Тези уреди излъчват хубава топлина и имат вентилатори, за да направят топлината да циркулира ефективно във всички части на дома ви.

Решението

И двата вида нагреватели, на пелети и газовите, работят с много висока ефективност. И двете системи се нуждаят от много малко потребителска намеса и минимална поддръжка. При мъдри разходи и двете системи са доста равни, тъй като газовите нагреватели имат малко по-малко първоначални разходи, но все по-увеличаващите се цени на природен газ в бъдеще означават, че по-дългосрочните цени и разходи поставят пелетите по-отпред. Но големите предимства на отоплението с пелети пред газа е, че използвате устойчив енергиен източник, за да затоплите дома си, и давате своя принос за подобряване на околната среда, като същевременно подобрявате местната икономика за тези, които произвеждат дървесни пелети, а в същото време получавате всичкия този уют на пламъка от дърво.

X