Как да разберем дали вакуумната тръба на соларната ни система е здрава или повредена?

Предвид многобройните запитвания, които ни отрпавят наши настоящи и бъдещи клиенти, ние от Di Calore решихме да ви дадем няколко съвета относно това, как да познаете дали вакуумната тръба на соларната ви система е здрава или е повредена!

Какво представляват вакуумните тръби за загряване на БГВ (битова гореща вода)?

Вакуумните тръби в основни линии се разделят на два вида – за системи под налягане и за системи без налягане!

При системите БЕЗ налягане тръбите се пълнят директно с вода и при нагряванети й, същата по естествен път се изкачва на горе към водосъдържателя, а на нейно място идва по-студена. Плюсът на тези системи е, че те са значително по-евтини от системите под налягане, но като отрицателни черти можем да отбележим, че системата НЕ може да функционира с една или повече счупени тръби, тъй като водата ще изтече от водосъдържателя. Друг минус е факта, че при монтажа на такъв тип системи, задължително ви трябва денивелация от поне 3 метра от смесителя.

При системите ПОД налягане нещата са по-различни.

Вакуумните тръби нямат директен контакт с водата и това е причината тези системи да могат да работят с една или няколко счупени тръби. При тях мястото и височината за монтаж не са от значение. При системите от затворен тип (системите под налягане) във вакуумните тръби има специални медни тръби, завършващи от единия край с капсули, които се поставят в специални за целта отвори на водосъдържателя. Тези тръби са пълни със специален газ, който повишава своята температура при ниска околна температура и благодарение на това свое качество загрява водата във водосъдържателя. Тази технология се нарича HEAT PIPE.

Без значение обаче дали системата ви е под или без налягане, структурата на тръбите е еднаква. Двя слоя специално закалено стъкло с вакуум по между им и абсорбиращ светлината слой.

Как обаче да разберем дали вакуумната тръба не е спукана някъде и е изгубила вакуума между слоевете стъкло???

В много от случаите малка пукнатина, която е трудно забележима на пръв поглед би била достатъчна тръбата да изгуби вакуум и да стане неефективна. При системите под налягане това не е толкова фатално, но при системите без налягане би означавало, че във всеки един момент тръбата може да се счупи и водата от водосъдържателя да изтече.

Ето защо по-долу ще ви покажем един лесен и бърз начин за проверка на тръбите!

Когато отворите кашона, в който са поставени тръбите, първо се уверете, че няма счупени такива и ако всичко е здраво, погледнете в долния край всички тръби. Ако покритието е с никелиран цвят значи тръбата е ЗДРАВА, ако обаче е бяло то тръбата има повреда и трябва да бъде сменена незабавно.

X